2
Белязан от Демон
Превод и редакция:The Goblin Market
РАЗБИРА СЕ НИК ОЧАКВАШЕ ТОЙ ДА Е ТОЗИ, КОЙТО ЩЕ ГИ ОТЪРВЕ ОТ ТРУПА.
Винаги беше той, след като Алън очевидно не можеше да извлачи трупа заради крака си, но рядко го намираше за толкова дразнещо колкото в настоящия момент. Първо би се навечерял, ако Алън не беше толкова обезпокоен какво ще си помислят гостите.
Той изфорсира колата по-злобно, отколкото би трябвало, тъй като острите завои по тесните пътища на Ексетър не бяха точно препоръчителни.
Отвратителното му настроение можеше и да има нещо общо с факта, че двете откачалки бяха от гимназията му. Хора от неговото училище бяха видели начина му на живот – с меча и пистолета, с гарваните и демоните. Това явно не тревожеше Алън, а трябваше. Имаше много неща относно живота им, които би трябвало да тревожат по-големия му брат.
Той кара известно време около реката Екс, оставяйки скромното градче зад гърба си и наблюдавайки едва различимите форми на сгради в далечината, които приличаха повече на сенките на някой по-голям град. Изчака десетина минути, за да се увери, че няма никой на пътя, след което отби колата в страни и слезе.
Измъкна тялото от багажника. Мъжът беше висок, отбеляза той лениво и се зачуди дали не би могъл да провери магическия му знак, за да разбере към кой Кръг е принадлежал.
Реши да не го прави. Всеки би могъл да се появи докато го проверява, а освен това нямаше кой знае какво значение кой точно Кръг ги беше открил. Всички Кръгове бяха по петите им. Следващият път щеше да е някой друг.
Наличието на магически знаци по тялото беше добро само по една причина. Състояща се в това, че Кръгът щеше да провери татуировките и да си прибере „собствеността“, а полицията нямаше да идва при тях с неудобни въпроси за трупове и изстрели.
В същото време, обикновено беше добра идея да разкарат трупа от своята територия.
Ник погледна отпуснатото лице на мъжа. Също така беше добра идея да спусне тялото в течащата вода възможно най-бързо. От друга страна, Кръгът можеше да отдаде смъртта на своя другар и на демона. Един демон би могъл да използва мъртво тяло за няколко дни.
На Ник не му беше трудно да преметне тялото през парапета и за миг го задържа на място, втренчвайки се надолу към реката. Водата беше черна и тиха, преди да запрати трупа към нея, спускайки го с главата надолу.
Тялото се удари с плясък във водната повърхност, потъвайки почти изцяло надолу, влачено от тежкото кожено яке и многобройните амулети и талисмани. Ник наблюдаваше как бледата ръка се раздвижва, докато се бори с течението, което я накара да изглежда като жива. Той се обърна и се качи обратно в колата. Надяваше се неканените им гости да са се разкарали по времето, когато се прибере. На Алън не би трябвало да му отнеме дълго да им обясни, че в света съществуват магьосници, които призовават демони, способни да се вселяват в хора. Че има премного други неща, случващи се паралелно с нормалния свят, към който тези двама идиоти претендираха, че не принадлежат. Те най-вероятно бяха чули предупрежденията на Алън и се бяха самонавили, че се нуждаят от „окултна помощ“.
В края на краищата беше най-вероятно проблемите на тази двойка, каквито и да бяха те, да са въображаеми. Той запали двигателя, който се събуди с готовност за живот, и потегли бързо, надалеч от реката с намиращото се в нея потъващо тяло.
Въображаеми проблеми. Сигурно беше хубаво така.
По времето, когато Ник завиваше покрай спирката на Сейнт Дейвид, той беше сигурен, че брат му трябва да е приключил с обичайната история. Той казваше на всеки новодошъл всичко, което би му било нужно, за да се защити. Ако Алън можеше да бъде по-малко заинтересован да помага на хората и по-загрижен за собствената си безопасност, то Ник определено би се почувствал по-добре. Сега той почти чуваше гласа на брат си.
Има демони, които живеят в друг свят, би казал той, свят, паралелен на нашия, и тези демони са гладни.
Гладни са за звуците, гледките и усещанията от нашия свят. Но въпреки това никой от тях не може да се промъкне тук. Никой не може да ви докосне, освен ако някой магьоснически Кръг не построи мост за демони. Пазете се. Стойте далеч от магьосниците. Стойте далеч от нас.
На Ник това му вършеше работа.
Той паркира, слезе от колата и влезе вътре, отваряйки вратата с лакът, извадил наполовина меча си, както обикновено.
Гласът на Алън достигна до него през отворената врата.
- Е, Мей, да не се казваш се така, защото си родена през май? Защото сега почти е май.
Алън е променил обичайната история, забеляза Ник.
Той отвори вратата докрай и изкара меча си изцяло от ножницата му.
Тези двамцата бяха окупирали къщата му. Можеше да ги плаши колкото си иска ако това му харесваше.
- Не е Мей от месец май - обясняваше момичето, – а е Мей като Мей Уест.
- Както желаеш - каза Ник.
В същия момент сияещият му брат запита:
- Падаш ли си по филми?
Всекидневната беше ярко осветена и биеше на очи със своята обикновеност, за разлика от кухнята, пълна със счупени стъкла и мъртви птици. Алън очевидно беше направил чай за всички и сега двамата с Мей седяха в две големи продънени кресла. Джейми беше изтипосан в края на дивана, а чаят пред него стоеше недокоснат, сякаш нямаше доверие на съдържанието му. Алън беше леко приведен към Мей, която бе обърнала глава при звука от гласа на Ник и бе вперила поглед към вратата.
Ник долови проблясък от одобрение в погледа й. Не беше съвсем изненадан. Тя бе точно типа момиче, падащо си по високи, мрачни типове, носещи смъртоносни оръжия.
Усмихна се накриво. Този вид реакция беше толкова глупав, че не можеше да го понесе.
- Ще се заседите ли? - попита – Кога е вечерята?
- Имаме сериозен проблем - отвърна му Мей, сега повече ядосана, отколкото одобрително настроена.
Ник влезе, лениво въртейки меча си и седна на другия край на дивана.
- Съжалявам да го чуя - каза той. - Но това не ме прави по-малко гладен.
- Съжалявам за това - вметна Алън гневно. - Той става малко раздразнителен, когато имаме гости.
Ник повдигна вежди.
- Ставам раздразнителен само когато не съм нахранен.
- Значи той е... той е раздразнителен. Раздразнителен е и... и носи меч. Ето това си е чудато, предполагам.
Алън се разсмя, а Джейми се успокои отново. Алън имаше подход към тези неща. Родители, шефове, животни и деца – всички го харесваха.
Момичетата харесваха Ник. Който смяташе, че това е честна сделка.
Ник беше осъзнал, откак с Джейми бяха в един клас, че въпреки възможността да са на една възраст, той винаги бе изглеждал и се бе чувствал по-голям от всички деца в училище. А Джейми изглеждаше дребен и ококорен, сякаш създаден, за да бъде домашен любимец на учителите и мишена за учениците. Вероятно не би бил такава мишена ако не настояваше да носи лилави ризи и бижута на училище.
Не винеше Джейми, че е нервен в присъствието му. Много хора бяха така, освен това Себ Макфарлейн и бандата му постоянно се счепкваха с Джейми, а те технически бяха приятели на Ник.
Ник си мислеше, че хлапето просто е глупаво и се вре между шамарите, което не би трябвало да прави, след като не може да се защитава, но самият той никога не го бе докосвал с пръст. Беше си загуба на енергия – Джейми никога не му беше направил нищо лошо, а и Алън би бил бесен.
Той все пак разбираше гнева, неспокойния подтик да удариш всеки, който караше малката сбирщина от скучаещи момчета да се оплаква.
Ник винаги се навърташе около тези момчета – беладжиите – във всяко училище. Другите деца го избягваха, сякаш можеха да подушат насилието, лъхащо от него. Това не го тревожеше: той пък подушваше тяхната слабост. Тези момчета вярваха, че всеки признак за опасност е признак за сила. Те се нуждаеха от него, а той – от група. Самотниците привличат твърде много внимание.
- Е - каза Джейми, очевидно останал с впечатлението, че е добре дошъл. – Вие двамата живеете заедно?
- Да – отговори му Ник с леден глас. – Защото той ми е брат.
- Аха - измънка Джейми тихо.
- Не дръж такъв тон на моя брат! - намеси се Мей, вирейки брадичка. - Откъде би могъл да знае? Вие изобщо не си приличате!
Ник погледна настрани от тях към огледалото над камината. То отразяваше лампата на отсрещната стена, осветяваща грозния оранжев абажур с цвета на залеза.
Момчето затегна хватката си около меча. Нямаше нужда от нейното разяснение. И сам си знаеше това.
А говорейки за роднини, Мей и Джейми също не си приличаха особено. Тя имаше заоблени форми, а брат й беше кльощав нещастник, който Ник можеше да прекърши с една ръка като клонка. Джейми беше рус, а Ник подозираше, че под розовото Мей е брюнетка, но и двамата имаха големи кафяви очи и сърцевидни лица. Имаха някои общи роднински белези, знаци, показващи общата им кръв, които Ник би искал да споделя с Алън, но не и с нея.
Алън изглеждаше смутен и Ник прочисти гърлото си, при което Джейми подскочи така, сякаш е чул изстрели.
- Алън прилича на баща ни. Аз приличам на майка ни.
Беше толкова просто. Той фиксира и двамата с поглед, предизвиквайки ги да посмеят да зададат по-нататъшни въпроси или да си правят по-нататъшни лични наблюдения. Семейството им не им влизаше в работата.
Нито Мей, нито Джейми проговориха. Но Алън не би могъл да бъде спрян да говори нито от Божията сила, нито от Ник.
- Сега, когато Ник се върна, защо не ни споделите защо сте тук и какво мислите, че би могло да не е наред? - запита той, все още усмихвайки се. Очите му иззад очилата бяха весели, когато се усмихваше, и станаха яркосини.
Това беше усмивката на баща им и Алън я използваше по същия начин, по който го беше правил и той.
Мей очевидно не бе имунизирана срещу усмивката. Чертите на лицето й омекнаха и тя изправи гръб, когато му се усмихна в отговор.
- Е, самата аз притежавам способности, както виждате - каза тя.
Ник изсумтя.
- О, ама разбира се, че е така.
Мей доби вид на обидена.
- Възможно е да съм го надраснала, но покрай мен се случваха странни неща, когато бях малка. Някои малки предмети се счупваха от само себе си, или пък летяха във въздуха. Не знаех какво става, но направих проучване и потърсих хора, които биха могли да знаят нещо, и чух за магьосниците и демоните, които им дават сила. И е истина, нали? Онзи мъж, който вие... той се превърна в птица! Той беше истински магьосник! Истина е!
Звучеше сякаш някои от Пазара се бяха разприказвали. На Ник му се искаше да се бяха научили да си държат устите затворени, или поне да престанат да се възползват от мекото сърце на Алън като спрат да изпращат при него проблемните случаи.
- Истинско е - каза Алън. - Но не мисля, че...
Той се страхуваше да не наскърби дамата, така че Ник му се притече на помощ. Той се наведе напред, погледна към Мей и каза:
- Нека опростя нещата дотолкова, че да вденеш. Ти не си магьосница. Ти си идиотка. Малцина души на този свят са родени с явен магически произход, но те не го надрастват. Освен това се учат да го контролират и да го пазят в тайна завинаги, или пък се опитват да направят нещо с магията си. Което значи, че повечето от тях се превръщат в магьосници и призовават демони. Това е най-безопасният и най-лесният начин да се сдобиеш с допълнителна сила, но също така включва и ритуали, свързани с мъртвите и...
- Ритуали, свързани с мъртвите... - повтори Джими със слаб, зашеметен глас. Ник се обърна и го погледна хладно. - Искам да кажа - продължи Джейми и преглътна, – колко интересно и ни най-малко зловещо. Моля те, продължавай!
Ник се беше уморил от това. Бяха атакувани, щяха да се местят отново и той нямаше нужда тези хора да стават свидетели на кашата, която представляваше животът му. Мразеше факта, че са от училището му, че Джейми го беше виждал да се опитва да чете, а сега надникваха непоканени в странния му свят. По-късно щяха да се приберат у дома си, на сигурно и топло, и щяха да си мислят, че са преживели приключение. Наклони се напред и отново улови погледа на Мей, отправяйки й поглед, от който повечето хора биха потреперили.
- Съществуват предвестници на магьосниците и хора, които могат да омагьосват другите с музика или да създават магически предмети - обясни той с нисък глас. Но забавното е, че те не са надраснали притежанието на магическите си сили. Ако ги имаше, щеше да знаеш за тях. Но ти не знаеш нищо и нищо от това не те засяга. Вървете си вкъщи и спрете да ме занимавате с глупости без причина.
Мей наистина потрепери и незабавно доби разярен вид.
- Аз имам причина!
Ник беше готов да й се сопне, когато Алън се приведе напред и хвана рамото му. Захвата около меча му се затегна, но той запази тишина, а Алън каза с по-учтив глас, отколкото Ник някога щеше да може да достигне:
- Каква е причината ти?
Мей сведе поглед към пода и пророни:
- Казах ви. Джейми.
- Това е лудост, ето какво - обади се Джейми. Ник се обърна, за да го погледне отново и момчето не изглеждаше готово да подскача от радост, че е привлякло вниманието му. Джейми преглътна тежко и направи такава физиономия, сякаш някой изсипва насила нещо горчиво в гърлото му, след което продължи:
- Всичко започна с... тези сънища. Мислех си, че са просто сънища, странни сънища за едно много красиво създание от другата страна на прозореца ми, което ме моли да го пусна вътре.
- Сукуба - добави Мей услужливо. Ник повдигна вежди при споменаването на думата, като се увери, че тя го е видяла. Тя му се намръщи и продължи – Или инкуб, това е думата за мъже, нали? Чела съм за тях, те са демони, които идват през нощта и основно те опорочават.
- Опорочават те? - повтори Ник. - Леле, мале, какви книги четеш, а майка ти знае ли?
Мей го изгледа кръвнишки, а лицето на Джейми почервеня. Както и това на Алън. Очевидно той не беше чувал, че има такова нещо като това да бъдеш твърде отзивчив.
- И какво се случи? - попита Алън бързо.
Джейми вдигна поглед от пода и откри нещо в погледа на Алън, което го накара да изпъне рамене и да каже с по-стабилен глас:
- Пуснах го. И след това, на сутринта, беше истинско. Имам предвид, личеше си, че някой наистина е бил там. Имаше...
- Трябваше само да отговориш на въпроса - прекъсна го Ник. - Не се нуждаем от детайли.
Кръвнишкия поглед на Мей се насити още повече и Ник се усмихна чувствайки се едновременно доволен и ожесточен. Тези хора не трябваше да идват тук. Училището и дома не трябваше да се застъпват. Ник трябваше да бъде нормален в училище, но това беше неговото място, неговия дом, неговия брат и дори неговата майка, вършееща на горния етаж. Просто искаше да си тръгнат.
Наведе се напред да каже още нещо.
- Ник - обади се Алън и той неохотно замълча. Алън кимна на Джейми да продължи.
- На следващия ден имах един странен белег. Тогава Мей започна да разпитва хората.
- Когато започнах да разпитвам за магията, започнах да излизам с хора с необичайни интереси. Няма много готици* или представители на Уика* в Ексетър, но пообиколих и разпитах наоколо. Повечето хора не биха разговаряли с мен, защото готиците мислят, че съм нещо като бебе-прилеп, а представителите на Уика също си имат своите съображения.
- Хората си мислят, че си... прилеп - каза Ник бавно. - Ама разбира се. Повечето хора си мислят, че аз съм боровинков храст.
Тя се ухили, внезапно, неочаквано ухилване, и той почти й се усмихна в отговор, но след това си припомни, че тя беше окупирала дома му и погледна право към нея, докато усмивката й не се стопи.
За съжаление останалата част от нея си остана на мястото.
- Това означава, че смятат, че се занасям и не съм сериозен последовател - продължи тя с още по-хладен тон. – Някой от тях ме слушаха, а имаше и едно момче – непознат – който ми каза да ви потърся.
- Колко мило от негова страна - промърмори Ник.
Той беше вледенен и ядосан. Забравете всички черни изкуства, всеки магьосник можеше да ги открие като зададе някой и друг въпрос на местните, защото от Пазара на таласъмите* са изпитали острата нужда да разпространяват словото. Те казваха, че е тяхна отговорност да защитават нормалните хора от магьосниците. Ник си помисли, че е тяхна отговорност да запомнят, че магьосниците имат очи и уши навсякъде и невнимателните думи можеха да доведат до смъртта на всички им.
Ник отправи към Алън мрачен поглед, но той не го отрази. Погледът му беше фиксиран върху Мей.
- Било ли е инкуб? - попита Мей. Ник изсумтя.
Алън каза:
- Не съществуват такива неща като инкуби и сукуби. Не съвсем. Те са просто демони и ще приемат всякаква форма, както и ще ти предложат всичко, което пожелаеш.
От Джейми се изплъзна един въпрос:
- Какво е искал от мен?
Ник премести меча си, поставяйки го на коляното си и се усмихна, когато погледите на Мей и Джейми се озариха от блясъка му и се плъзнаха по острието.
- Искал е това, което искат всички демони - отбеляза той меко. - Искал е да се измъкне от студа.
- Демоните живеят в различен свят - обясни Алън. - Всички писания, които съм успял да докопам, наблягат върху това колко са различни световете. Има стари легенди, които твърдят, че хората са създадени от земята, а демоните – от огъня. Това е метафора, разбира се, но пък е сполучлива. Те са създадени от съвсем различна материя от нас. Няма описание на демонския свят, което да е достъпно в книгите. Може би не може да бъде описан, но очевидно е толкова суров, че демоните са готови на всичко, за да се измъкнат от него, дори и за малко. И ето къде се намесват магьосниците.
Мей се пресегна и пое ръката на Джейми, сплитайки пръсти с неговите. Джейми я стисна силно.
- Има магьосници, преследващи Джейми?
- О, разбира се - отговори й Ник. - Преследват него. Или теб. Магьосниците не са придирчиви. Вие сте просто храна, която да подхвърлят на демоните.
- Не помагаш особено! - възкликна момичето.
Ник се облегна назад на дивана, кръстосвайки крака и нагласяйки меча на коляното си. Той оголи зъби срещу нея.
- Храна - повтори Джейми с треперещ глас. - Това какво означава?
- Демоните могат да влязат в този свят само ако са призовани - отвърна Алън. - Магьосниците ги призовават, за да могат да използват силите им. Трябва да разберете, че хората никога нямат достатъчно магическа сила, но демоните могат да контролират елементите. Могат да създават толкова реални илюзии, че можеш да ги докоснеш. И са склонни да дадат част от своите сили на магьосниците в замяна на достъп до този свят. - Той погледна към Джейми с широки и сериозни очи. - Наблизо трябва да е имало магьосник, който да призове демона и да го остави да залови тяло, което да обсеби. А ти трябва да си по-възрастен, отколкото изглеждаш.
- Аз... аз съм на шестнайсет - каза Джейми. - Станах на шестнайсет през октомври. Но какво значение има?
В такъв случай той беше едва шест месеца по-голям от Ник. Ник намери това за забавно до известна степен, поради факта, че момчето беше дошло да се оплаче на неговото рамо.
След това си спомни рождения си ден миналия месец. Алън беше направил торта и му беше казал да си намисли желание, а той го бе сторил, тъй като нелепи работи като това правеха брат му щастлив. Беше затворил очи и си беше пожелал да прекарат дълго време в Ексетър в безопасност и необезпокоявано.
Той се намръщи. Колко добре беше проработило, няма що.
- Демоните не биха преследвали никой под шестнайсет години ако имат друг избор - поясни Алън. - Не им харесва да обитават телата на животни и деца. Мозъците не са достатъчно развити, за да имат достатъчно контрол над магията.
- Децата не са като животните - възпротиви се Мая смръщено.
- А демоните не са компютри - каза Ник . - Представи само.
Алън се пресегна и докосна ръката на Джейми. Той беше велик в досега си до хората.
- Няма нужда да се тревожиш. Ако си получил белег, ще те отведем до Пазара на таласъмите и там той ще бъде заличен. Мей си има талисман, а аз мога да дам един и на теб. Демоните ще преминат към по-лесна плячка.
Джейми се раздвижи на дивана сякаш незнаейки накъде да помръдне. Ник беше запознат с подобен вид реакции. Хората винаги се разстройваха, когато чуеха някой като брат му да казва „по-лесна плячка“.
- Винаги, когато Мей говореше за магия, го намирах за... някак глупаво - каза той, с извинителна физиономия към сестра си. - Първият път, когато си намерих белег, дори не й казах, но...
Мечът на Ник се устреми успоредно на килима в същия момент, в който той сграбчи рамото на Джейми и го изправи на крака. За миг Джейми се олюля объркано, след това замръзна от вида на лицето на Ник.
- Колко точно белега имаш? - изръмжа Ник.
- Пусни брат ми - каза Мей, която се беше изправила в някакъв момент. Ник не си направи труда да я погледне. Но когато долови с периферията на очите си друго движение, погледна. Беше Алън, който се беше изправил с далеч по-голямо затруднение от Мей. Неговата осакатеност ставаше най-явна в моментите, когато трябваше да се изправи на крака. Наложи му се да използва облегалката на стола за опора.
Да види това по никакъв начин не подобри настроението на Ник.
- Ник, успокой се. Свали меча.
- Да! - каза Джейми, докато рамото му трепереше в хватката на Ник. Ник можеше да го счупи в момента, ако му се приискаше. - Да, това е страхотна идея. Защо не свалиш меча?
Мей се понесе до лакътя на Алън с непокорен вид, но не желаеше да направи нещо, което би изложило брат й на риск. Алън се протегна и хвана китката на Ник с нежен, но решителен захват.
Ник пусна Джейми. Той отстъпи крачка назад, постави внимателно меча си на масата във всекидневната и отстъпи от него. Разтвори дланта, в която държеше оръжието си, широко, за да покаже, че е празна, след което погледна неохотно към Джейми.
- Сега - каза му. – Покажи ми.
Джейми преглътна и погледна нервно към сестра си.
- Всичко е наред - каза му Алън. - Никой няма да те нарани.
Последва пауза, в която Джейми внимаваше да не поглежда към Ник, макар самия Ник да чакаше със скръстени ръце и с обещания в погледа си относно това какво би сторил ако това момче беше застрашило семейството му.
Джейми бавно откопча копчетата на ризата си, започвайки от долния й край. Той се бореше непохватно с копчетата, сякаш пръстите му бяха натежали от втренчените погледи на всички в стаята, и изведнъж спря наполовина разкопчан. Гърдите му изглеждаха като гърдите на всяко момче, всяко момче, което не яде и не тренира достатъчно. Бледи, слаби, а върху лявата страна на ханша му, точно над дънките му, се намираше...
Ник изруга.
- Трипластов белег. Дошъл си при нас с трипластов белег.
- Какво значи това? - запита Джейми с развълнуван глас, който ставаше все по-писклив с всяка дума. - Какво имаш предвид под трипластов – като трите пласта на сватбените торти?
Прозорците на всекидневната разкриваха само чернота, но това беше проблема с нощта. Демоните биха могли да те връхлетят, преди да си имал шанса да се подготвиш, а сега имаше момче, носещо трипластовия белег в дома на Ник. Той впери поглед в Алън, който изглеждаше безкрайно съжалително. Брат му явно мислеше за някакъв любезен начин, по който да извести момчето, но с подобни новини нямаше значение как ще го направи.
А и това нямаше нищо общо с тях. С изключение на факта, че момчето го беше довлякло в дома им.
Ник отиде до масата и седна отстрани до меча си. Той се пресегна и пръстите му проследиха въздуха на няколко сантиметра от белега на Джейми. Белегът отначало изглеждаше червен, но след като се взираш в него за миг, започваше да изглежда по-размазан, сякаш опитвайки се да се изплъзне от погледа ти. Макар сърцевината на раната да беше червена, раздраните краища бяха черни като сянка, черни като кръв в нощта. Имаше две линии прорязани в кожата на Джейми, а заедно с тях три неравни пунктирани белега във формата на триъгълник.
Заедно с линиите и триъгълника, кървавочервен като от изгорено, се намираше и едно отворено, втренчено око.
- Три пласта - каза той рязко. - Първият пласт са двата прореза. Те формират портал. Веднъж щом е направен, демоните са наясно, че вече има слабо място, и започват да се купчат на вратата между световете. Веднъж, щом получиш този белег, могат да те проследят. Втория пласт е триъгълникът. Три равностранни страни, три равностранни пунктира, веднъж, щом е нанесен, някой трябва да умре.
Мей седна рязко. Тя беше стояла зад Джейми, обкръжавайки го защитнически, а сега внезапно се бе отдръпнала. Беше се строполила назад, а лицето й бе призрачно бяло, докато пръстите й стискаха здраво двете страни на фотьойла.
- Да умре? - повтори Джейми като ехо.
- Някой трябва да умре - повтори Алън. - Или ти, или магьосника, един от магьосническия Кръг, който е призовал демона. Кръвта му би могла да бъде използвана за заличаването на втория белег.
- Това няма значение - прекъсна го Ник. - Защото ти носиш трипластов белег. Вътре в портала и в триъгълника е окото. То е третият пласт. Веднъж, щом си го получил, те са те фиксирали. Евентуално вече са способни да срутят бариерите на ума ти, да пропълзят в теб и да контролират всичко, което правиш. Сега демоните те наблюдават, теб и никой друг.
- Почакайте - каза Джейми с треперещ глас, докато цялото му тяло се тресеше. - Не може да имаш предвид това. Смятах двата прореза за някакви леки драскотини, а пунктирания триъгълник – за следствие от ухапването на някакви насекоми. Дори не казах на Мей докато не се появи прогореният белег, приличащ на око. Дори не знаех дали трябва да идваме тук тази вечер, а сега ми казвате, че е твърде късно?
Ник сви рамене.
- Да.
Той спря да посочва и допря леко дланите на ръцете си една към друга, накланяйки се напред с лакти на коленете си. Джейми просто стоеше там с намачкана риза, която беше наполовина разкопчана и с увиснали празни и разтворени ръце. И двамата със сестра му имаха празни изражения на лицата си, сякаш вселената се беше преустроила пред очите им и новата й версия беше твърде болезнена за очите им.
Но видът на Алън беше този, който накара Ник да се почувства неудобно. Той очевидно чувстваше нещо, нещо нежно, повече от съчувствие, нещо, което му идваше отвътре и което вероятно трябваше и на Ник да му дойде отвътре. Чувстваше нещо като загуба. Обречените винаги разстройваха Алън.
- Трябва да има нещо - изпротестира Мей с глас, изпълнена с ярост и страх. - Трябва да има нещо, което аз да мога да направя, не може просто да ни казвате, че няма начин...
- Съжалявам - каза Алън. - Бих помогнал ако можех.
- Защо демона би искал той да... - Мей се спря, очевидно неспособна да изрече думата.
- Демонът няма да иска той да умре - отвърна Алън. - Демонът иска да го обсеби, но щом това стане, напъна от борбата между човешкия дух и демона за обладаването на едно и също тяло ще бъде твърде голям. Това ще разкъса тялото му. Винаги става така, а демонът не може да го накара да се запази. Както и няма да се откаже от него.
- Първо ще бъде демон - каза Ник. - После ще умре. Няма да отнеме повече от месец.
Джейми изглежда беше на ръба да хипервентилира, съдейки по дишането му. Ник не го погледна. Нямаше нищо, което той или Алън да могат да сторят, без значение колко много му се искаше на брат му да помогне. Бяха им казали какво става и, че нещата са зле. Не знаеше какво очакват тези двамата.
Понеже гледаше към килима, го видя първи.
Изпълзявайки от малкото неупотребявано огнище, понасяйки се над черната черга пред него и разпръсквайки се над килима, се появиха бледи, едва забележими спирали от мъгла.
- Мъгла - извести той остро.
Две атаки за един ден и момче, носещо демонското око в дома им. Определено получаваха доста внимание.
- Вън от обхвата на атаката - нареди Алън. - Качете се на столовете. Дръпнете краката си от пода.
- Обхвата на атаката - повтори Джейми, докато се катереше на канапето и дори докато говореше, се хвана бързо за облегалката. Все още трепереше. - Това е мъгла. Мъглата обичайно атакува ли къщата ви? Това атакуваща мъгла ли е?
Ник хвана меча си и го размаха по окръжността на килима, повдигайки леко дръжката в дланта си, когато мъглата се разпростря по пода. Едва можеше да я видиш, но после бавното й пълзене хващаше погледа ти, както и вълните във въздуха по краищата на стаята, докато не осъзнаеш, че помещението прелива от мъгла.
Мей се беше покачила на един стол, но се въртеше на място, за да намери по-добър ъгъл за наблюдение.
- Мъгла? Това вампир ли е?
- Не, жено, не е вампир - отвърна й Ник насмешливо. - Още една тъпа илюзия от тъпите магьосници, които си мислят, че ще бъдем твърде разсеяни от първата им атака, за да я забележим.
Той сканира стаята от край до край, търсейки най-малкия признак на движение и държейки меча си в готовност. Тънката субстанция на мъглата замъгляваше малко килима пред очите му навсякъде, накъдето погледнеше.
- Мъглата е малка магия - обясни Алън. - Обикновено се превръща в малко животно, което е обладано от демон. Достатъчно лесно е, за да се справим.
Обичайната форма, която заемаше мъглата беше на плъх. Но все пак веднъж Ник се бе видял принуден да намушка голям паяк. Надяваше се да е нещо голямо този път. Имаше нужда от малко раздвижване. Четвъртъкът му беше провален, къщата му беше окупирана, но за този случай беше спокоен. Всичко, което се искаше от него бе да убива.
Двамата аматьори бяха на столовете, движещи се и вдигащи врява. Алън, който знаеше по-добре за какво иде реч, стоеше неподвижно, за да не разсее брат си с помръдване или говорене. Ник се прокрадваше по периметъра на стаята. Той долови проблясък и скупчването на мъглата за миг, преди да се случи.
Щеше да я закове, но не беше очаквал нещо толкова дълго и шавливо като змия. Отначало имаше само мъгла, а внезапно се появи и тя, като тънък, черен камшик, който се движеше по-бързо, отколкото Ник и нанасяше удар по-бързо от него. Ник беше на секунда зад нея. Той скочи напред и насочи меча си със сила.
Разсече змията на две кървави половини точно миг след като тя беше ухапала крака на Алън.
За миг той въобще не се разтревожи. След това видя изражението, изписано на лицето на брат си и си спомни по-ранните му думи: Мей си има талисман, а аз мога да дам един и на теб.
Ник не беше разсъждавал по въпроса откъде Мей се е сдобила с нейния талисман. Не беше забелязал липсата на уличаващата издатина под блузата на Алън.
- Ти го носиш - задъха се Ник, обръщайки погледа си към Мей.
Тя постави ръце върху шията си, внезапно притихнала. Беше достатъчно умна, за да запази тишина. Кръвта се беше покачила в главата на Ник. Кръв се стичаше и от острието на меча му. Алън коленичи тихо и спокойно и нави крачола на дънките си. Ник видя белега, видя двете червени линии точно над глезена му, видя портала на демоните, поставен върху брат му.
Това не се беше случвало никога досега.
- Ник, успокой се. - Гласът на Алън беше неприемливо спокоен. - Това е само еднопластов белег. Ще се погрижим за него. Ще отидем до Пазара на таласъмите и там ще бъде заличен.
Ръката на Ник го болеше от усилието да не завърти меча си и да не го запрати където и да е, върху когото и да е. Усети по тялото си ледените тръпки на безмерна ярост, която сякаш се изливаше във вените му и го пробождаше, подтиквайки го към действие.
- Млъкни! - той се завъртя към Мей и Джейми. - Или изчезнете - предложи им той, – или ще бъдете наранени. Ваш избор.
Зъбите го боляха, толкова здраво ги стискаше, а Мей и Джейми се придвижиха бързо надалеч от него през мебелите. Тогава трябваше да снижи меча си, тъй като единствената останала мишена беше брат му.
Ник си пое дълбоко дъх, след което запрати меча си в отсрещната стена. Той удари мазилката със звън на стомана и момчето затвори очи при този звук.
- Дал си си талисмана - каза, борейки се с думите. Не искаше да говори, но му се налагаше, не можеше да направи нищо друго, защото това, което му се искаше да направи беше да удари Алън. Той закрачи отчаян и мълчалив като животно. Най-накрая намери думи и ги запрати в лицето на брат си:
- Не мога да повярвам, че си толкова глупав. Не и отново!
Бележки към главата*
Мая Уест (Мей Уест, на английски - Mae West) е американска филмова и театрална актриса и певица, родена 1893 година и починала 1980 година. Известна с циничните си хумористични двусмислици, Уест изгражда името си във водевили и на сцената в Ню Йорк, преди да се премести в Холивуд, където започва кариера на комедийна актриса в киноиндустрията. Бидейки една от най-дискутираните звезди за времето си, Уест се сблъсква с много проблеми, сред които най-вече е цензурата. Една от култовите й реплики е „Това в джоба ти пистолет ли е, или просто се радваш да ме видиш?”
Готици - Готик субкултурата е съвременно явление. Тя се ражда във Великобритания в началото на 80-те години под влиянието на готик музиката и като част от пънка. Готик представителите са свободно мислещи хора, които не приемат моралните обществени правила.
Готикът е музикален жанр, интерпретиращ елементи от класическата, църковната музика и средновековния фолклор. Характерни за жанра са мрачните, емоционални и поетични текстове. Наистина, готик движението е многопластово и само човек, който се занимава сериозно с музика, може да разграничи различните подстилове на готика. Основна подкатегория на готик движението е вампирският стил. Представителите на вампирския стил мислят, че човешкото съществуване е без точно значение или цел.
Уика - Съвременна паганистка религия с духовни корени в най-древното изразяване на почит към природата. Уика разглежда Божеството, като Богиня и Бог и в този смисъл е политеистична. Освен това тя приема практиата на магията и прераждането като процес. Някои последователи на Уика се идентифицират с думата вещица.
Пазара на таласъмите –поема (написана през Април, 1859 и публикувана през 1862) на Кристина Розети. Поемата разказва за две сестри – Лаура и Лизи, които живеят сами в къща до поток, където след здрач се чуват призивите на търговците – таласъми, които след здрачаване продават там своите плодове в изобилие и в разнообразни видове. Когато една вечер Лаура се изкушава да отиде, тя опитва от „вълшебния” плод, а след като се прибира, сестра й и разказва историята за едно момиче, Джейни, което също се е подлъгало да опита от плода на таласъмите, след което, пристрастена към него, умряла точно в началото на зимата. Лаура не е способна да си купи още от забранения плод, но страда от липсата му и се поболява. Тогава сестра й Лизи отива при таласъмите, но те не желаят да й продадат плода за обикновени пари, а искат да я накарат да яде от него, а в яростта си я бият, като по време на процеса я накисват със сока на омачканите плодове. Лизи избягва и се прибира при Лаура, като се надява тя да успее да вкуси плода от нея, което и се случва, а след това животът й виси на косъм, но на следващата сутрин се оказва излекувана и така се спасява от изкушението на плода и на злото.