2.
Превод: Wayward daughter
Редакция - Renesita
НЕЩО СЯКАШ ДЪЛБАЕШЕ мозъка ми. С агония, бавно отворих очи, поглеждайки изкривено откритата лампа наблизо. Тя караше слънцето да изглежда бледо в сравнение с нейната светлина. Ръцете ми бяха над мен, китките ме боляха, а болката в главата ми ме накара незабавно да се наведа напред и да повърна.
- „Стори ми се, че видях Котенце. “
Подигравателният глас ми причини болка, която се разпръсна с връхлитането на ужаса. Когато видях вампира, намиращ се наблизо, потреперих.
- „Наистина видях Котенце. “
Когато приключи с имитирането на птичката Туийти, той ми се ухили неприятно. Опитах се да се изправя и осъзнах, че ръцете ми са оковани към стена. Двата ми крака също бяха закопчани един към друг с белезници. Потникът и панталоните ми бяха свалени, оставяйки ме само по сутиен и бельо. Дори и марковите ми ръкавици ги нямаше. Господи.
- Добре тогава, скъпа, да се захващаме за работа. - закачливостта напусна тона му и очите му станаха твърди и дълбоки като тъмен гранит. - За кого работиш?
Това ме изненада толкова много, че се забавих с отговора си.
- Не работя за никого.
- Болокс. - той изрече думата тъй явно, че не беше необходимо да знам какво значи, за да отгатна, че не ми вярва. Прегърбих се, когато ме доближи.
- За кого работиш? - с повече злоба.
- За никого.
Главата ми отскочи назад, когато ме зашлеви. Очите ми се напълниха със сълзи, но ги задържах там. Щях да умра, но нямаше нужда да се унижавам.
- Върви по дяволите!
Имаше повторно иззвъняване в ушите ми. Този път усетих вкуса на кръв.
- Още веднъж - за кого работиш?
Изплюх в изблик на непокорство:
- За никого, маймунски задник!
Той примигна изненадано, олюлявайки се на петите си, след което се разсмя така оглушително, че ушите ми прокънтяха. Възвръщайки самоконтрола си, се наведе напред докато устата му застана на сантиметри от лицето ми. Кучешките му зъби проблеснаха.
- Знам, че лъжеш.
Гласът му беше шепот. Той наведе главата си, докато устата му не докосна леко врата ми. Удържах твърдостта си и се молех да имам силите да не го умолявам за живота си. Хладен дъх погали кожата ми.
- Знам, че лъжеш, - продължи той, - защото предната нощ търсех едно момче. Когато го забелязах, видях онова прекрасно червенокосо момиче, което ми се предлагаше, да си тръгва с него. Проследих ви, надявайки се да се промъкна към него, докато е зает. Вместо това наблюдавах как забиваш кол в сърцето му, и то какъв кол!- Той развя триумфиращо модифицираното ми оръжие пред поразените ми очи. - Дървен отвън и сребърен отвътре! Ето това си е американското производство. Но не се свърши дотам. Ти го натъпка в багажника и кара обратно до камиона си, където отсече главата му и го изгори на парчета. После си отиде у дома, тананикайки си. И как, да го вземат мътните, би могла да го направиш, хм- м? Не работиш за никого? Тогава защо като си поема дълбоко дъх, ето тук. . . - той допря нос до ключицата ми и вдиша - . . . надушвам нещо повече от човек. Слабо, но непогрешимо. Вампир. Ти имаш шеф. Дава ти от своята кръв, нали? Прави те силна и бърза, но си оставаш човек. Ние, бедните вампири никога не можем да го предвидим. Всичко, което виждаме е. . . храна.
С един пръст той лекичко натисна забързания ми пулс.
- Сега за последен път преди да загубя маниерите си, кажи ми кой е твоя шеф.
Погледнах към него, знаейки, че това ще бъде последното лице, което някога ще видя. За кратко през мен премина горчивина, но я избутах настрани. Нямаше да се жалвам. Може би, може би светът щеше да е по-добро място благодарение на това, което бях направила. Това беше всичко, за което можех да мечтая, и затова бих умряла, казвайки истината на своя екзекутор.
- Нямам шеф. - всяка дума беше отрова. Нямаше нужда от любезности. - Искаш да знаеш защо мириша като човек и вампир? Защото това съм аз. Преди години майка ми е излизала на срещи с някой, за когото си мислела, че е свестен тип. Оказало се, че е вампир и я изнасилил. Пет месеца по- късно съм се появила аз - преждевременно родена, но напълно развита с цял набор от странни способности. Когато накрая ми каза за баща ми, обещах да убия всеки вампир, който открия, за да се реванширам за това. За да се уверя, че никой няма да изстрада това, което тя е преживяла. Тя е уплашена да напусне дома си оттогава. Аз ловувам за нея и единственото нещо, за което съжалявам, че ще умра сега е, че няма да мога да отнеса повече от вас с мен!
Гласът ми се извисяваше, докато не изкрещях последната част, запращайки я в лицето му. Затворих очи и се подготвих за смъртоносното захапване.
Нищо. Нито звук, нито движение, нито болка. След миг надникнах и го видях да стои точно където беше и преди. Потупваше с пръст брадичката си и ме наблюдаваше с изражение, което можеше да бъде дешифрирано само като размишляващо.
- Е? - страхът и примирението ми обтегнаха гласа ми до краен предел. - Убий ме вече, ти жалък смучешиец!
Това ми спечели развеселен поглед.
- Маймунски задник. Смучешиец. И целуваш майка си с тази уста.
- Не говори за майка ми, убиецо! На вашия вид не съответства да говори за нея!
Призракът на усмивка надвисна на устните му.
- Присмял се малкия чайник на големия чайник, че е черен. Виждал съм те да убиваш. И ако това, което ми казваш е истина ти си от същия вид, от който съм и аз.
Поклатих глава.
- Не съм нищо общо с твоя вид. Всички вие сте чудовища, плячкосващи невинните хора и не носите нищо освен разрушение на животите им. Вампирите, които убих ме атакуваха. Беше техен лош късмет, че бях готова за тях. Може да имам част от тази прокълната кръв във вените си, но поне я използвам за. . .
- О, прекрати вече това. - той ме прекъсна с раздразнения тон, с който сте свикнали да се карате на дете. - Ти винаги скачаш от мисъл на мисъл, нали? Нищо чудно, че срещите ти са отивали право към гърлото ти. Не бих казал, че ги виня.
Останала без думи го зяпнах. С пълна яснота усетих обидата, която вложи. Първо ме беше шамаросал силно, сега се канеше да ме очерни преди да ме убие.
- Неприятно ми е да прекъсвам симпатизантската ти сесия относно мъртвите вампири, но каниш ли се да ме убиеш скоро или какво? - Смели думи, помислих си. По-бързо отколкото можех да мигна, устата му беше на пулсиращата вена на врата ми. Всичко в мен се смрази, когато почувствах непогрешимо ожулването от зъбите му. Моля те, не ми позволявай да се моля! Моля, не ме оставяй да се моля!
Внезапно той се приведе назад, оставяйки ме трепереща от облекчение и страх. Едната му вежда се повдигна нагоре, когато ме погледна.
- Бързаш да умреш, а? Не и преди да отговориш на още някои въпроси.
- Какво те кара да мислиш, че ще го направя?
Изкривяването в ъгъла на устата му изпревари отговора му.
- Повярвай ми много повече ще ти хареса, ако го направиш.
Прочистих гърлото си и се опитах да забавя сърцебиенето си. Не беше нужно да звъня със звънчето за вечерята към него.
- Какво искаш да знаеш? Може би ще ти кажа.
Малката му самодоволна усмивка се разшири. Колко хубаво бе да знам, че поне единият от нас се забавлява. .
- Малко смело Котенце, ще ти дам това. Добре тогава. Предполагам ти вярвам за това, че си дете на вампир и човек. Почти безпрецедентно, но ще се върнем на тази част. Да кажем, че ти вярвам, че вършееш клубовете, за да ловиш нас, злите мъртви и да отмъстиш за майка си. Остава въпроса откъде би могла да знаеш какво да използваш, за да ни убиваш? Това не е обществена тайна. Повечето хора си мислят, че доброто старо дърво ще свърши работа. Но не и ти. Казваш, че никога не си имала общо с вампири, освен за да ги убиваш?
В средата на цялата тази среща на приключването на живота ми и наближаващата ужасна смърт, изстрелях първите думи, които ми дойдоха на ума.
- Имаш ли нещо за пиене наблизо? Нищо със съсиреци в него, искам да кажа, или това може да бъде класифицирано като нулева отрицателна или Б положителна? Хм?
Той изсумтя развеселено.
- Жадна ли си, скъпа? Какво съвпадение. Аз също.
С тези плашещи думи, той извади манерка от якето си и постави ръба й на устните ми, накланяйки я. Окованите ми ръце бяха безполезни, затова използвах зъбите си за опора. Беше уиски, което ме прогори, изливайки се надолу, но продължих да преглъщам докато последната капка не се процеди в гърлото ми. Въздишайки, освободих захапката си и оставих манерката да падне обратно в ръцете му. Той я разтърси нагоре-надолу, очевидно смаян от липсата му на съдържание.
- Ако знаех, че си толкова лакома, щях да ти дам по-евтината напитка. Каниш се да си идеш натряскана, така ли?
Свих рамене, доколкото окованите ми ръце ми позволиха.
- Какъв е проблема? Да не развалих ароматността си за теб? Убедена съм, че ще се обръщам в гроба от притеснение, че не си харесал вкуса ми. Надявам се да се задавиш с кръвта ми, кретен такъв!
Това донесе само още смях.
- В добра форма си, Котенце. Но достатъчно шикалкавене. Откъде знаеше какво да използваш, ако не ти е казал вампир?
Поредното неопределено свиване на рамене.
- Не знаех. Оф, прочела съм стотици книги относно нашия. . . вашия вид, откакто чух за баща си. Всички те варират. Някои казват кръстове, слънчева светлина, дърво или сребро. Истината е, че си беше чист късмет. Една нощ вампир дойде при мен в един клуб и ме откара с колата си. Разбира се, не можеше и да бъде по-добър, точно докато не се опита да ме изяде жива. Стана ми ясно, че щях го убия или щях да умра, опитвайки се, и един голям остър кръст беше всичко, което имах в себе си. Проработи, въпреки, че отне малко време. И така, като по чудо, разбрах за среброто. По-късно разбрах, че дървото не действа съвсем. Сдобих се с хубав белег на бедрото си като доказателство. Онзи вампир се изсмя като видя кола ми. Очевидно не се страхуваше от дърво. Тогава, по-късно, като си правех карамелени ябълки ме осени идеята да скрия среброто в нещо, което за вампира ще изглежда безобидно. Не изглежда като кой знае каква необходимост. Повечето от вас са твърде заети да оглеждат врата ми, че дори не забелязват, когато вадя подострения си приятел. Това е всичко.
Той поклати бавно главата си напред и назад, сякаш несхващайки. Накрая фиксира пронизващите си очи върху мен и каза:
- Нима казваш, че едни проклети ябълки и някакви книги са те научили как да убиваш вампири? Това ли ми казваш?
Той започна да крачи с къси и бързи крачки.
- Дяволски добре е, че съвременните поколения са почти неграмотни, иначе всички бихме били в огромна опасност. Мътните да го вземат!- отмятайки назад главата си, той се разсмя с дълбок звън на веселие. - Това е най-смешното нещо, което съм чувал от десетилетия!
Продължавайки да се смее, той се върна назад, докато се изравни с мен отново.
- Откъде знаеш, че е вампир, като го видиш? Или разбираш, когато се опита да си направи артериално парти?
Артериално парти? Е, това беше един начин да се нарече.
- Честно казано не знам как разбирам. Просто го правя. За начало, твоя вид изглежда различно. Важи за всички ви. Кожата ви изглежда. . . почти безплътна. Движите се различно, по-целенасочено. И когато съм близо до вас усещам във въздуха нещо като статично електричество. Доволен ли си сега? Чу ли каквото искаше?
Отчаяно се опитвах да задържа куража си, но разговорът го изсмукваше. Да бъда пренебрежителна беше всичко, което ми беше останало.
- Почти. Колко вампири си убила? Не лъжи, защото ще разбера. Свивайки устни обмислих лъжата, въпреки предупреждението. Щеше ли да е по- добре, ако той си мислеше, че съм убила няколко? Може би не би имало разлика. Ако можеше да разбере дали лъжа, вероятно можеше да ми причини повече от това просто да ме убие. Имаше толкова неща, по- лоши от смъртта. . .
- Шестнайсет, включително твоя приятел от миналата вечер. - честността спечели.
- Шестнайсет? - повтори той недоверчиво, оглеждайки ме задълбочено отново. - Очистила си шестнайсет вампира сама с нищо друго освен кол и цепката на бюста ти? Това ме кара да се срамувам от своя вид, наистина.
- И щях да убия още, ако не бях твърде млада, за да се вмъквам в баровете откакто те са мястото за ловуване на вампирите. Да не споменавам и пътите, в които баба или дядо ми се разболяват и трябва да се грижа за тях. - припалих аз. Дотук със старанието да не го ядосам повече.
С профучаване той изчезна, оставяйки ме да се взирам в мястото, на което се намираше до този момент. Определено се движеше бързо. По- бързо от всеки вампир, който бях виждала. Проклех по- ранното си нетърпение. Само ако бях изчакала до следващия уикенд, за да ловувам отново. . . Само ако. . .
Оставена сама, извих врат, за да видя къде се намирам. За начало осъзнах, че би трябвало да съм в клетка. Чуваше се звук от вода, капеща върху пода и беше тъмно дори за моите очи. Единствената оголена лампа осветяваше със светлината си само най- близкия до нея участък. Останалото беше черно, напълно като в кошмарите ми. Чух слабото ехо от него от дистанция, колко надалеч си нямах и представа. Възползвайки се от шанса си, завъртях пръстите си около оковите, който ме държаха и натиснах с цялата си сила надолу. По челото ми се стече пот, краката ми се притиснаха един към друг с усилие, и насочих всеки мускул към тази единствена цел. Последва проскърцване на метал в камък, стържене и звън на вериги и тогава единствената светлина беше внезапно изключена. Смехът от тъмнината ме накара да се свлека в поражение.
- О, съжалявам за това. Тези няма да помръднат. Няма да ходят никъде - нито пък ти. Впрочем, това е добре от твоя страна, че опита. Мразя да си мисля, че духът ти вече е сломен. Няма много забавление в това.
- Мразя те! - за да избегна сълзите, извърнах глава настрани и затворих очите си. Отче наш, който си на небето, да се свети твоето име. . .
- Времето ти свърши, любов!
. . . Да се свети царството Ти небесно. . .
Очите ми бяха затворени, но усетих как се приближи, докато не се озова до мен. Неспособна да се удържа, дъхът ми се накъса. Ръката му се пресегна към косата ми и я отмести от врата ми.
. . . на небето, както и на земята. . .
Устата му се допря до гърлото ми, а езикът му проследи пулса ми по обмислящ начин. Гърбът ми се удари в стената, докато се опитвах да изчезна в скалата, но варовикът не ми предлагаше бягство. Усетих острите му зъби върху изложената ми на показ уязвима артерия. Душеше врата ми по начина, по който гладният лъв подушва газелата.
- Последен шанс, Котенце, кажи ми истината и ще те оставя да живееш.
- Казах ти истината! - тънкия шепот не можеше да е мой. Бученето на кръвта в ушите ми беше оглушително. Дали очите ми бяха затворени? Не, можех да видя слабия зелен блясък в тъмнината. Вампирски очи.
- Не ти вярвам. - така нежно изречено, а се стовари с тежестта на брадва.
Амин.
- По дяволите, виж си очите!
Толкова сериозно се бях отдала на жарката си молитва, че не бях го усетила да се отдръпва.
Беше се втренчил в мен невярващо с отворена уста и издължени кучешки зъби, лицето му беше осветено от новия зелен блясък от очите ми. Неговите собствени кафяви очи сега бяха с пронизваща отсянка, наподобяващи сиянието на смарагд, свързващи един шокиран поглед с друг.
- Погледни си проклетите очи! - той хвана другата страна на главата ми, сякаш си мислеше, че ще се отвърти. Все още замаяна от люлеенето ми на ръба на смъртта, промълвих:
- Няма нужда да ги поглеждам, виждала съм ги. Променят се от сиви към зелени, когато се разстроя. Сега доволен ли си? Повече ли ще се насладиш на вечерята си?
Той ме освободи сякаш главата ми го беше опарила. Увиснах във веригите си, адреналина ме напусна, оставяйки замаяна сънливост след себе си.
Звукът от стъпките му отекна в стените.
- Мамка му, казваш истината. Би трябвало да е така. Имаш пулс, но само вампирите имат очи, които светят в зелено. Това е невероятно!
- Радвам се, че си развълнуван - втренчих се в него през косата си, която беше паднала обратно върху рамената ми. В почти пълния мрак видях, че той определено беше неразличим- стъпките му бяха твърде бързи и изпълнени с енергия, а очите му проблясваха от зелено към искрящо кафяво.
- О, това е перфектно! Всъщност, може да бъде и много удобно!
- Кое може да бъде удобно? Или ме убий, или ме пусни вече, уморена съм.
Той се завъртя наоколо, усмихвайки се радостно и отново светна лампата. Тя хвърли същата рязка светлина, която имаше и преди, разливайки се върху чертите на лицето му като вода. Той изглеждаше призрачно красив под покривалото от светлина, като паднал ангел.
- Как би ти харесало да държиш парите си там, където е устата ти?
- Моля? - да кажа, че съм объркана не беше достатъчно. Преди секунди бях на крачна от вечността, а сега той искаше да си играем на игра с догадки.
- Мога да те убия или да те оставя да живееш, но с живеенето ти идват няколко условия. Твой избор. Не мога да те оставя да тръгнеш без условия, ще се опиташ да ме прободеш с кола.
- Не си ли ти умния? - откровено казано, не вярвах да ме пусне. Това трябваше да е трик.
- Виждаш ли, - продължи той сякаш не бях проговорила, - ти и аз сме на една и съща лодка, мила. Ти ловуваш вампири. Аз ловувам вампири. И двамата имаме своите причини, и двамата имаме своите проблеми. Друг вампир може да ме усети винаги, когато съм наблизо. И това прави адски трудна възможността да ги пробода с кол без да очакват това и да избягат. Ти, от друга страна, напълно ги разсейваш с тези твои сочни артерии, но не си достатъчно силна да повалиш наистина едра риба. О, може да си победила някои още зелени, вероятно не по- възрастни от максимум двайсет години. Едва извадени от пелените си. Но вампири повелители. . . като мен. . . - гласът му премина в унищожителен шепот. - Не можеш да ме повалиш и с два запалени кола. Щях да те чистя от зъбите си след минути. Вместо това ти предлагам сделка. Можеш да продължиш с това, което най - много обичаш - да убиваш вампири. Но ще ловуваш само онези, които аз търся. Без изключения. Ти си стръвта. Аз съм куката. Това е главната идея.
Това беше сън. Много, много лош сън, породен от алкохолно натравяне с твърде много джин с тоник. Ето я и нея, сделка с дявола. На каква цена - душата ми? Той ме наблюдаваше едновременно очакващо и заплашително. Ако кажех не, знаех какво би се случило. Запази чашата, сервитьор, ще пия от бутилката. Щастлив час с врата ми за капак. Ако кажех да, се съгласявах на партньорство с чисто зло. Кракът му тропна.
- Нямаме цяла нощ, колкото повече чакаш, толкова повече огладнявам. Може да променя мнението си след няколко минути.
- Ще го направя. - думите изхвръкнаха от устата ми без да ги обмисля. Ако ги обмислех, те никога нямаше да бъдат изречени. - Но и аз имам условие.
- Нима? - той отново се разсмя. Боже, какъв веселяк! - Далеч не си в позиция да изискваш условия.
Навирих брадичката си. Гордо или рисковано, вие си изберете.
- Просто те предизвиквам. Каза, че няма да издържа и минута срещу теб дори и с две оръжия. Аз не съм съгласна. Освободи ме, дай ми оръжието ми и да започваме. Победителя взима всичко.
Имаше определена искра на интерес в очите му сега, а хитрата усмивка се беше върнала на устните му.
- И какво ще поискаш, ако спечелиш?
- Смъртта ти. - казах аз безцеремонно. - Ако те победя не се нуждая от теб. Както поставяш нещата, ако просто те оставя да си тръгнеш, ще дойдеш след мен. Ако ти спечелиш, ще играя по правилата ти.
- Знаеш ли, сладурано, - каза той провлачено - така окована тук, мога просто да си взема една дълга напитка от врата ти и да се върна към обичайните си дела. Малко си насилваш късмета като ми казваш това.
- Не ми изглеждаш на тип, който би харесал скучна напитка от окована артерия. - възразих смело. - Изглеждаш по - скоро като тип, който харесва опасността. Защо иначе вампир би ловил други вампири? Е? Вътре ли си в това или аз съм вън? - задържах дъха си. Това беше моментът на истината.
Той ме заобиколи бавно, плъзгайки погледа си по мен. С вдигната вежда извади метален ключ и го разклати пред мен. След това решително го бутна в ключалката на белезниците и го завъртя. Те паднаха отворени със звън.
- Да видим какво притежаваш. - каза накрая. За втори път тази вечер.