Тук можe да напишете любимите си цитати от книги, също е желателно да напишете от коя книга и кой е авторът на цитатът ви!
-Катрин?
-Да?
-Катрин?
-Да Деймън?
-Върви по дяволите
Много са... Но първият, който ми прави впечатление е сонет на Шекспир, който го помня наизуст. Правех някаква тема за "Хамлет", а споменаването на сонета бе просто препратка към основната идея, която исках да изкажа. Ако има някаква грешка се извинявам, но го цитирам по памет:
"Зова смъртта. На този свят съм сит.
Достойнства - родено лицемерие,
нищожества, придаващи си вид
и гаврата с човешкото доверие,
и с чест удостоени подлеци,
и с девственост търгуваща нечестност,
и силата в ръцете на скопци,
и съвършенство в мрак и неизвестност,
и с вид на вещ, на сведущ глупостта,
и в глупост, обвинена прямотата,
и творчеството с вързана уста,
и истината в служба на лъжата...
Отдавна бих напуснал тази кал,
но, друже мой, за тебе ми е жал..."
Споменавам, че превода е на Валери Петров, понеже различните автори го превеждат различно. Друг цитат е на Тери Пратчет.
Цитат:
— Тъй, тъй. Таквиз са хората. Но пък ако аз го бях видяла наистина да е там, на живо, все едно да съм пламнала от треска. Ако аз знаех, че има някой бог, дето поне мъничко му пука за хората, наглежда ги бащински и се грижи за тях майчински… От мене нямаше да чуеш приказки като „Всяко нещо си има две страни“ и „Длъжни сме да зачитаме вярванията на другите“. И нямаше да ме видиш да се държа кротичко с надеждата, че всичко ще се подреди добре накрая. Не и ако у мен пламтеше такъв огън като безмилостен меч. А щеше да пламти, господин Овес, повярвай. Казваш, че вие вече не горите хора и не ги принасяте в жертва, ама тъкмо туй означава истинската вяра, увря ли ти главата? Да жертваш своя живот ден след ден, да храниш с него пламъка, за да разнасяш истината, да работиш, да дишаш за нея. Ето какво е религията. Всичко останало е… добри обноски. И начин да се срещаш със съседите.
— Тя се поукроти и продължи по-тихо:
— Както и да е, но аз щях да бъда такваз, ако вярвах от душа. А туй май вече не е на мода, щото като видите зло, почвате да кършите ръце и да се вайкате: „Ох, ами сега, трябва да го обсъдим.“ Ей туй мисля, господин Овес. Бъди доволен, че нещата са, каквито са. И недей да тичаш след вярата, що-то нивгаш няма да я догониш.
Книгата е "Захапи за врата" wink
Zaharka написа:
"- Before I begin, may I ask how old you are?
- You may ask.
- How old are you?
- It's none of your business."
/"Thirst – The last vampire" – Christopher Pike/