Игра на тронове - Всичко за белите бродници. Tv-talk-game-of-thrones-slice-600x200

"Игра на тронове" почти се завърна (благодарение на Старите богове, Новите Богове, Господарят на светлината, Многоликия бог и Удавения бог), така че е време да се спрем на един от най-важните елементи на сериала: Белите бродници.

Тези древни, ужасяващи, подобни на мумии лоши герои с армия от ледени зомбита се превръщат в жизненоважна част от расите на "Игра на тронове". Докато всички, че даже и майките им (например Церсей) копнеят за Железния трон, има неколцина, които знаят, че истинската заплаха е отвъд Вала. И тази заплаха идва за света на хората.

Ето всичко, което трябва да знаете за белите бродници:

Кои са белите бродници?

Белите бродници са водачи на ледена зомби орда, която изглежда има намерение да унищожи света на хората. Идват от далечния север, далеч отвъд Вала. Организирани са под управлението на Нощния крал и докато говорим си проправят път на юг към Вестерос.

Игра на тронове - Всичко за белите бродници. Game-of-thrones-first-white-walker

Въпреки това никой освен дивите племена, Джон Сноу, Нощния страж и Сер Давос не взема заплахата насериозно. В първия трейлър на седми сезон, чуваме Давос да казва: "Ако не загърбим различията си и не се съюзим, всички ще умрем. Тогава няма да има значение чий скелет ще седи на Железния трон." Чуйте човека, да му се невиди!

Откъде идват белите бродници?

Белите бродници са създадени от Децата на гората преди хиляди години като защита срещу първите хора, които сечели свещените им дървета и избивали племето им. (Доста грубичко). белите бродници първоначално също били от първите хора, но после Децата на гората ги залавят и ги превръщат в оръжия. Децата на гората притиснали кинжали от драконово стъкло в гърдите на тези първи хора, за да създадат първите бели бродници.

След време белите бродници се възпротивили от това постоянно да ги принуждават да воюват и решили сами да определят срещу кого да воюват, атакувайки всичко живо и превръщайки се в най-страшните създания в цял Вестерос. Или поне така разказват легендите. Предстои да чуем версията на белите бродници.

Кой е Нощния крал?

Игра на тронове - Всичко за белите бродници. Game-of-thrones-hardhome-image

Нощният крал (понякога наричат Кралят на нощта) е най-разпознаваемият сред белите бродници. Сигурно сте виждали снимки на този леден злодей из Интернет, вдигайки ръцете си, сякаш пита: "Не ви ли е забавно?", докато възкресява цели орди от загинали диви племена. Просто защото го може.

Нощния крал е бил първият от белите бродници. Бил е един от Първите хора, преди да бъде превърнат в нещо друго от Децата на гората. Има силата да превръща човешки бебета в бели бродници. Видяхме го със синовете на Кастър, които бяха дадени за жертвоприношение на Нощния крал в замяна на безопасността на Кастър и жените му.

Какво искат белите бродници?

Предполагам, че са доста ядосани заради случая с робството. А и са създадени с една единствена цел - война - използвайки магия. С други думи: Това е бил един доста отчая ход на Децата на гората. Играли са си с огъня (в случая лед) и са се изгорили. Сега благодарение на тях ще изгорят всички останали.

Имайки предвид произхода им, белите бродници са неспособни да искат нещо различно от това да завладяват. Или са просто много ядосани? Честно казано, вината е на Децата на гората, въпреки че не е много редно да говоря чак толкова лошо за тях, защото и без това повечето са мъртви от ръцете на самите бели бродници.

Атакували ли са преди Вестерос белите бродници?

Да, преди около 8 000 години, по време на най-продължителната зима в историята (продължила цяло поколение). Положението не е било добро, но хората от Вестерос се обединили и с помощта на Децата на гората и великаните, прогонили белите бродници обратно на север. Тогава хората построили Вала като преграда срещу ордите от зомбита, а Нощния страж положил първата си клетва. Оттогава спомените за белите бродници бавно избледнели и сега повечето хора мислят, че белите бродници са измислени, за да плашат малките деца.

Какво знаем за културата на белите бродници?

Игра на тронове - Всичко за белите бродници. Game-of-thrones-hardhome-kids-600x338

Знаем, че говорят език, наречен скрот, който авторът Джордж Мартин описва като звук на пукащ лед. Някои от белите бродници, които видяхме в сериала имаха рога от лед като корона, което навяваше мисълта, че са от някаква управляваща класа. Тези бели бродници винаги са носели черна броня. Нощния крал ги води.

В какво вярват белите бродници? Според Мелисандра белите бродници почитат бог на име Велкия друг, който в враг на Господаря на светлината. Не е ясно дали Великия друг е свързан по някакъв начин с останалите религии, за които сме чували.

Какви сили имат белите бродници?

Белите бродници са изключително силни и изглежда, че имат способност да контролират времето. Обикновено се появяват със снежна буря, а температурите рязко падат.

Белите бродници имат способността да замразяват всичко, което докоснат. Както видяхме във втори сезон, един бял бродник замрази меча на Сам, докато се счупи. Може би най-ужасяващото е, че белите бродници могат да съживяват труповете на загинали хора, превръщайки ги в бродници. Дивите племена изгарят труповете си, за да не се окажат в нарастващата армия на белите бродници.

Нощния крал показа още повече сила. Освен способността му да превръща човешки бебета в бели бродници, може и да превръща стотици трупове в бели бродници с едно вдигане на ръцете, създава пукнатини в земята, и може да маркира човек, за да го преследва, както стори с Бран в шести сезон. Ако веднъж си белязан, нищо не може да попречи на Нощния крал да преследва плячката си. Много спекулират с това, че белегът на Бран ще помогне на Нощния крал и армията му да премине Вала.

Могат ли белите бродници да бъдат убити?

Да, но не е лесно, както Сам разбра по един ужасяващ начин. Белите бродници са чувствителни към остриета от драконово стъкло или валерианска стомана. Джон Сноу използва меча си Дългия нокът (който е от валерианска стомана), за да убие един бял бродник в битката за Хардхом в пети сезон. За съжаление, занаятът да се кове валерианска стомана е изгубен завинаги, което означава, че има ограничен брой валериански мечове в света.

Много е трудно да изгориш бял бродник, защото са много студени, но има спекулации, че драконовият огън може да свърши работа.

Белите бродници алегория ли са за нещо друго?

Мнозина онлайн критици коментираха по темата за прилики между белите бродници и промените в климата. Кристоф Хаубърсин и Зак Бийчамп направиха цяло видео по въпроса през 2015 година, докато Лори Пени го каза доста ясно през 2016 година в историята си "Защо "Игра на тронове" е перфектният сериал за нашето време":


В момента наистина плашещото е, че светът се управлява от зли идиоти, които са твърде заети да се бият помежду си, за да обърнат внимание на времето, което ще погуби всички ни.

______________________________
"Тъй като не знаеха, че е невъзможно, те го направиха." - Алекс Ровира