Тези дни интернет-пространстранството за пореден път беше взривено от скандал, свързан със светините на българската литература и история. Шестнадесет годишна ученичка, чието име ще пропусна да спомена (поради съображения, свързани с натрупването й на излишна слава, каквато тя несъмнено НЕ заслужава) пусна в своя блог скандалната статия " 5+1 причини да мразя Христо Ботев".
Очевидно без базата на някакъв опит, момичето в свободни излияния изразява мнения, неподкрепени от необходимите за целта доказателства, тръгвайки право "с рогата напред" в един кръстоносен поход срещу поезията на любимия на поколения символ на българското.
Като първа причина за гнетящата я омраза, тийнчето посочва:
Важното е, че грандиозното произведение завършва по следния начин:
Една от безкрайно възхитените дами в коментарите под публикацията изразява съмнително здравомислещото си мнение за "блестящо застъпена теза и антитеза". А eто й един контра аргумент към подобен род поклонници на откровената глупост, който не мога да не цитирам и харесам:
Антитезата на момичето е красива, но издиша на фона на избълваната писмено по-горе от нея фекална маса. Може би идеята й е била чрез омразата да изтъкне с последния си аргумент всъщност своята любов към Ботев? Всеки уважаващ себе си журналист, филолог, учител ще открие, че подобна цел ни най-малко не е постигната, а това, което се колебая да нарека "есе", "статия" или каквото и да било, всъщност наподобява един хаос от мисли, привидно подредени, изпълнени с неоправдана злоба и нападки към интелекта на всеки родолюбец и почитател на Ботевата историческа и литературна личност.
На всеки, който би отбелязал, че девойката е на твърде крехка възраст, за да бъде съдена ще кажа две неща. Първото е, че това наистина е крехка възраст за толкова силни и негативни емоции като подобна върла омраза и откровено злобеене. А второто се отнася вече лично до авторката, която може случайно да се натъкне на текущия контра аргумент върху изказаното от нея. Когато така високопарно публикуваш нещо в интернет, което е видно скандализиращо и изпълнено със суперлативи, както и със злобни захапвания, не бъди учудена интернетът да ти отвърне със същото.
Не съди, за да не бъдеш съден!
Цялата статия "5+1 причини да мразя Ботев" може да бъде прочетена ТУК
Мнения можете да споделите и в текущата тема.
Очевидно без базата на някакъв опит, момичето в свободни излияния изразява мнения, неподкрепени от необходимите за целта доказателства, тръгвайки право "с рогата напред" в един кръстоносен поход срещу поезията на любимия на поколения символ на българското.
Явно е, че едни от търсените ефекти от написаното са провокация и привличане на внимание от страна на широката аудитория."Този герой на българската литература никога не ме е вдъхновявал особено много. Така де, с ръка на сърцето, кой от вас може да каже, че харесва Ботев?"
Като първа причина за гнетящата я омраза, тийнчето посочва:
На мен, както, предполагаемо, и на по-широката (на доверие да добавя и, по-разумна) аудитория ще ни бъде интересно да прочетем стихотворение на тази "творческа личност", което да предизвиква емоциите, създавани от поезията на Ботев в българина от онези страшни времена на османско робство до наши дни. Което да достига дори наполовина класата и силата на Ботевия глас, отекващ и до днес в сърцата ни.1. Стихоплетец е – Човекът, наистина, не е имал от кого да се учи...
Крайно време е МОН да се замислят добре и да се засрамят от себе си. Искам да кажа, честно, защо измъчвате децата? Да им се разказва историята на една страна, потънала в кърви цели петстотин века? Да бъдат изтезавани от душевните стенания на един поет-революционер, който с перото си е предал онази болка на изстрадалия народ, мъченическия вик на горест, който той е запратил и със залповете на пушката си в гърдите на поробителя? Министърът на образованието трябва сериозно да си помисли. Все пак, една от водещите партии в страната е заинтересована тези неща да се потулят - време е учениците да спрат да бъдат учени на тях, за да бъде забравена най-после и историята, а османското робство, разгеле, да бъде признато за турско присъствие... Поне вече знаем, кой може да оглави кампанията "Долу Ботев!"... Какъв по-добър пиар от представител на днешната младеж, изпълнен с омраза към поезията на Ботев? Може би затова девойката получи и няколко тласъка на своята бъдеща кариера:2. Навсякъде е – Изпити след седми клас? Ботев. Матура? Ботев. Кой е най-добрият български поет? Ботев. Изграждал родолюбие. Аз досега не съм чувала някой да казва “Добре че е Ботев, та да обичам България”. А вие?
Ирина
септември 2, 2013 в 3:00 pm
Здравей, ****,
Аз съм журналист и противно на очакванията съм на твоето мнение. Много бих искала да направя интервю с теб. Как да се свържем във фейсбук или по телефон?
Но да продължим с крайно основателните причини, провокирали върлата омраза на този "брилянтен ум".Станислава Чуринскиене
септември 2, 2013 в 9:47 pm
Аз съм журналист. Твърдя го на базата на факта, че съм кореспондент на национална медия. На диплома. На още една диплома по приложна психология. На няколко издадени книги. И много бих искала да познавам брилянтния ум написал текста. Този ум е сензация – да.
Май излезе "хипстърско" и "демоде" да се възхищаваш на Ботев?... Ако, разбира се, приемем, че авторката е някакъв авторитет, в който да се вслушваме.4. Прехвален е - колко само е специална майката в “Майце си”. Каква прекрасна синекдоха е “бащино ми огнище” в “На прощаване”. Необичаен и прочувствен! Наистина заслужава хипстърските си очила от снимката. Така де, за такава оригиналност.
На днешните тийнейджъри може би някой им е краднал малко от сивото вещество? Е, майтапът настрана, но, в мен силно и пламенно гори надеждата, че въпросната дама не е представителна извадка за поколението...Човекът очевидно е краднал това-онова от народните песни. Няма лошо. Нямал е от кого да се учи, казах вече. Не го осъждам. Обаче чак да му се възхищавам?
Хапливият хумор и опитите за оригиналничене не остават незабелязани, обаче аз някак се позасрамих... Ей, влезе ми под кожата това момиче, откри слабите ми места... И с Пипи сме били през цялото ми детство заедно, и с Ботев се познаваме отдавна, а редом с тях в главата ми има изчетена библиотека, способна да напълни цял хамбар... Сега, в крайна сметка, дали съм "полуграмотна патриотарка"? Тъй де, живяла съм цял живот с убеждението, че НЕ съм "яко момче"... Ех, момиче, насади ми проблеми на личността!5. “Голем” е – Ботев се е превърнал в символ за всички полуграмотни патриотари. Яки момчета, от онези дето не са чели нищо след “Пипи дългото чорапче”, го превъзнасят. И как не, човекът е бил смел, борил се е, умрял е за родината … Това прави ли го добър поет? Уважението към човека Ботев се е превърнало в религиозна почит. Някак е пошло.
Млад бунтар, който обаче и теб е вдъхновил да се бунтуваш? Е, не е предвидил, че ще бъде срещу него, иначе нямаше да се напъва да бъде поетче, не мислиш ли? О, чакай... Тогава и пра пра баба ти евентуално не е била планирана... А може би някоя рода все пак е била там и се е напъвала с крясъци по мегдана "Имам десет причини да мразя Ботев! Да се спира вече с тия писания, тия бунтове, ние искаме да сме си покорна рая и добросъвестно робуващи гяури!"И тъй, Ботев. Млад бунтар. Революционер. Поетче. Журналист. Мъртвец. Не го харесвам. Мразя го.
Важното е, че грандиозното произведение завършва по следния начин:
Финалът оставя читателя някак безмълвен... Или по-скоро:Обаче краят на тази публикация още не е дошъл. Ето и бонус причината за омразата ми.
Защото ми разбива сърцето
Всеки път, когато прочета негов стих. Всеки път, когато помисля за съдбата му. Всеки път, когато усетя у себе си онзи ботевски бунт срещу грозното, срещу кривото и несправедливото. Всеки път виждам младото му тяло, проснато под оня връх. В тревата се просмуква лепкава кръв. Лепкава като сълзите на майка му. Лепкава като обичта към бащиното огнище. Лепкава. И тази кръв причинява повече болка отколкото недораслото ми сърчице може да поеме.
Затова го мразя.
Една от безкрайно възхитените дами в коментарите под публикацията изразява съмнително здравомислещото си мнение за "блестящо застъпена теза и антитеза". А eто й един контра аргумент към подобен род поклонници на откровената глупост, който не мога да не цитирам и харесам:
Ако трябва да изразя личното си мнение, това е един повод да се усъмня за пореден път в методите на демокрация. Защото това е една деградация, а не свобода на словото, довежда до оплюване и принизяване на образи, които винаги са ни били необходими за пример. Не, не образи, а образЦи. Героите, от които една страна винаги, и в по-смутни, и в по-спокойни времена се нуждае...С какво тя е велика?
Тя мисли за лепкавата кръв на Ботев?
Похвално!
Лозунг за манифестация-перфектен!
Бай дъ уей-кръвта не е само лепкава,особено тази на Ботев и неговите съратници!
Тази кръв позволява **** да чопли семки пред компютъра си,докато “твори”.
Ако я нямаше тази кръв…вероятно **** пак щеше да “твори”,но не като ****,а като Айше,Фатме и др.
Антитезата на момичето е красива, но издиша на фона на избълваната писмено по-горе от нея фекална маса. Може би идеята й е била чрез омразата да изтъкне с последния си аргумент всъщност своята любов към Ботев? Всеки уважаващ себе си журналист, филолог, учител ще открие, че подобна цел ни най-малко не е постигната, а това, което се колебая да нарека "есе", "статия" или каквото и да било, всъщност наподобява един хаос от мисли, привидно подредени, изпълнени с неоправдана злоба и нападки към интелекта на всеки родолюбец и почитател на Ботевата историческа и литературна личност.
На всеки, който би отбелязал, че девойката е на твърде крехка възраст, за да бъде съдена ще кажа две неща. Първото е, че това наистина е крехка възраст за толкова силни и негативни емоции като подобна върла омраза и откровено злобеене. А второто се отнася вече лично до авторката, която може случайно да се натъкне на текущия контра аргумент върху изказаното от нея. Когато така високопарно публикуваш нещо в интернет, което е видно скандализиращо и изпълнено със суперлативи, както и със злобни захапвания, не бъди учудена интернетът да ти отвърне със същото.
Не съди, за да не бъдеш съден!
Цялата статия "5+1 причини да мразя Ботев" може да бъде прочетена ТУК
Мнения можете да споделите и в текущата тема.