plqsak написа: Ами регистрирах се, за да чета, да обменям мнения и идеи с хора, които имат сходни интереси с моите, а и да си разширя хоризонтите, така да се каже. Отворена съм за идеи,препоръки и т.н. Любопитна съм по принцип и тук има много теми, където да се поровя. Същевременно явно съм малкоооо закостеняла - днес всеки говори английски, но като вляза в български форум, искам да виждам български език. В момента от последните 10 активни теми, 9 са с чуждоезични заглавия. Вярно, че са имена на филми, но и заглавията се превеждат все пак - това ме дразни. Другото, което ми прави лошо впечатление е правописа. Знам, че няма как да се поставят условия за това, но ми е необяснимо, как хора които четат, гледат филми... и изказват мнения, могат да пишат неграмотно. Не, не говоря за случайните грешки от бързане. Просто някои случаи са фрапиращи направо. Не знам, защо го пиша - виждала съм как правят на пух и прах потребители /на други места/, засегнали тази тема - обикновено са дребнави, тесногръди, надути... А всъщност просто си ценят езика, както и да е, стана дълго.
Напълно съм съгласна с казаното от Plqsak! Ако ние самите не уважаваме и ценим езика си, няма друг кой да го направи! Много често, когато чета нечий коментар в дадена тема си задавам въпроса мен ли грешно са ме учили в училище или езикът ни до толкова се е променил, откакто съм излезнала от там, че вече не го разбирам.
Още по-жалко е, когато някой претендира, че е прочел ен-броя книги, а постовете са му или напълно неразбираеми, или пълни с правописни, пунктуационни и стилистични грешки, а да не говорим за диалектизмите и използването на "4" вместо "Ч" или "6" вместо "Ш". Но иначе сме с претенции и самочуствие!
А в същото време забравяме, че сме една от малкото нации, които имат собствена азбука и че езикът им е много по-стар, от този на някои нации, на които се кланят до земи, само защото го докарват на самочувствие!
Да не забравяме, все пак, че сме българи и живеем в България, където ЕДИНСТВЕНИЯТ ОФИЦИАЛЕН ЕЗИК Е български и азбуката, на която се пише е КИРИЛИЦА, а не маймуница!
Последната промяна е направена от fata_morgana на Вто 31 Дек - 0:20; мнението е било променяно общо 1 път