Амулетът на Самарканд
Автор: Джонатан Страуд
Издател: ИнфоДАР
Жанр: Фантастика и фентъзи, преводна художествена литература
Цена: 13,00 лв.
Автор: Джонатан Страуд
Издател: ИнфоДАР
Жанр: Фантастика и фентъзи, преводна художествена литература
Цена: 13,00 лв.
Съвременният Лондон се управлява от магьосниците. Но истинският източник на силата и могъществото им са подчинените на тяхната воля магически същества.
Един ден младият чирак на Артър Ъндъруд, Натаниел, тайно призовава древния сприхав джин Бартимеус. Задачата, която получава Бартимеус, не е лесна - той трябва да открадне от Саймън Лавлейс могъщия Амулет на Самарканд.
Не след дълго Бартимеус и Натаниел са въвлечени в ужасяващ водовъртеж от магьоснически интриги, бунтове и убийства. Ненадминатата жестокост и амбиции на Саймън Лавлейс ще поставят на изпитание дори многовековните умения и хитрини на неуморимия Бартимеус и ще дадат на Натаниел първите незаменими житейски уроци.
- не знам как ви звучи тази анотация на първата книга от „Трилогия за Бартимеус“. На мен ми прозвуча като нещо любопитно, но не уникално. Когато я зачетох, си промених мнението. Това е страхотна книги!
Историята на едно малко момче, на един чирак на магьосник, изпълнен с ентусиазъм и с повече човещина от присъщата на магьосниците в този свят. Те са студени, амбициозни, самовлюбени политици, лавиращи за още власт и управляващи гигантската Британска империя с помощта на своите роби - създанията от Другото място. Те са дяволчета, джинове и всякакви други същества...
Едно от тези същества е другият главен герой на книгата - Бартимеус. Джин на пет хиляди години, в чийто списък от господари се нареждат цар Соломон, великия египетски магьосник Птолемей и още стотици... Страхотно е да видиш нашия свят и другите герои през очите му! А коментарите му под линия те карат да се хилиш дълго. :P
Малкият Натаниел е изпълнен с амбиция да се докаже, а джинът Бартимеус - единствено от желанието да се отърве от поредната си служба на Земята. Но преди това ги чакат доста приключения...
„Амулетът на Самарканд“ има съвсем затворен финал и спокойно можете да останете дотук. Но следващите книги също са страхотни. Героите се развиват - Натаниел пораства, патилата на Бартимеус го променят (особено в третата книга), а от втора книга нататък се появява и трети главен герой - смелата и бунтуваща се срещу несправедливостите и властта на магьосниците обикновена Кити, която доста ще се постарае, докато намери правилният метод за борба.
В тези книги има много неща, които могат да харесат на човек - светът, нивата на съществуване и виждане в него, магическите същества, историята и какво ли още не. Но на мен най-любимото нещо си ми остана демона... кхъ, пардон, джина Бартимеус и всяка глава от негово име ми ставаше любима още от първия ред.
Последната промяна е направена от Esk на Вто 26 Ное - 22:49; мнението е било променяно общо 1 път