Моето мнение по въпроса е следното:
Иска ми се едно време повече хора да се плашеха от обема на една книга и да не я четяха така масово, правейки я толкова популярна. По този начин автори като Толстой нямаше да се оливат в писане, преживяйки в своите скучни дъждовни и безкрайни дни и нямаше да влизат не дотам заслужено в класиката, изтормозвайки до ден днешен поколенията с произведения, за мен лично кошмарно безумни, като Ана Каренина и Война и мир. :pardon:
А от друга страна нямаше да имаме и по-стойностни творби като тези на Достоевски и други световноизвестни заслужили с творчеството си автори, както и дори някои съвременни автори (за пример, Джоан Роулинг). :pardon:
Извод: Хора всякакви, вкусове всякакви, обаче обема на едно произведение не е гаранция за затормозително и уморително четене. :pardon: Нима не ви се е случвало да стигнете до края на масивна и многотомна поредица и изведнъж да се почувствате празни отвътре, да си кажете "Ама няма ли още, по дяволите?"
Проблема със съвременните автори е, че има една повратна точка, при която не съумяват да разберат, че е дошло време да доведат нещата докрай. И когато това се случи с любимата поредица на някой фен, въпросният фен остава разочарован. Но и тук имам контрааргумент. Разочарованието остава за дадения фен (или група от фенове) и съответно вярвам, че докато има още фенове, които да харесват произведението, значи въпросната повратна точка все още не е достигнатат Тук за пример мога да дам поредицата за Анита Блейк, която след смяната на курса от 10-та книга нататък загуби според моите лични наблюдения голяма част от своите стари почитатели. Но за сметка на това откри други, чиито вкус да удовлетвори.
И тъй, изводът ми в крайна сметка е, че е явно, че и преди, и сега книжните плъхове продължаваме да имаме нужда от обемни произведения. Това е нещо, което надали някога ще се промени. Винаги ще има определена общност с интерес към обемното творчество, както винаги ще има и такива, които търсят леките неангажиращи четива, които да им служат далеч повече за разпускане, отколкото за гимнастика на мозъка.
Ако трябва да определя собствения си вкус, което се води и целта на дадената тема, аз мога днес да спадам към едните, утре към другите. Може да ме видите да държа в ръка най-разнородни книги, нямащи нищо общо помежду си, макар и да съм цялостно фен на фентъзи жанра. Но обичам и задълбочените, и леките книги. Ако съм откъсната на отдалечен остров, разбира се, най-много бих оценила някоя обемна поредица под ръка.
Когато я прочета, ще ми остане собственото ми въображение, което да създава в ума ми нови истории, с които да се развличам, но това вече е една друга тема.
Общо взето, мисля, че от самия ми пост се вижда, че на мен лично обемните писания не ми пречат.