Празникът на влюбените наближава и ако решиш да подготвиш изненада за твоят любим, то аз имам какво да ти предложа. За романтичната вечеря на свещи не съм се подготвила (все още), но мога да ти дам идея как да завърши тя.
Не, не няма да ти казвам какво да правиш после , а с какво да го нахраниш. Предлагам нещо сладичко, което ще повдигне духа му. Естествено ти трябва да си „черешката на тортата“ и за това трябва да отделиш време за себе си, което все не стига.
Моята рецепта, обаче е лесна и дори може да я приготвиш 1-2 дни предварително или по етапно, според времето, с което разполагаш.
За тридневно приготвяне (разполагаш с 30-40 свободни минути на ден)
приготвяш сместа за бонбоните и я оставяш в хладилника (първи ден)
от сместа правиш топчици за бонбоните, оставяш в хладилник (втори ден)
овалваш бонбоните в шоколад и бадеми (трети ден)
Или всичко в един ден, както направих аз.
Тази рецепта е малък експеримент, който след малко обмисляне се получи изключително успешен. Когато приготвях рецептата за „Коледно пънче“ , забелязах, че кремът за рулото е доста гъст и след като изстине напълно от него могат да се оформят топчета. Още тогава се „заканих“, че ще направя бонбони от тази смес. Реших да импровизирам и вместо кокос и орехи, в кремът добавих филирани бадеми.
Топчетата покрих с шоколадов ганаш и поставих в алуминиеви чашки за бонбони. Това се оказа не особено практично (освен ако нямаш за цел, с партньора ти да се омажете с шоколад до уши), тъй като шоколада залепва и се размазва по пръстите, когато вземеш бонбона.
Комбинацията от шоколад и бадеми е много успешна, вкусът е невероятен и не исках да се откажа от идеята си за тези бонбони. Овалях ги с филирани бадеми, след като шоколадовата глазура стегна. Да, това вече е сполучлив експеримент без омазване.
Рецептата е за 40 бонбона, но може да я намалиш на половина, ако ти се струват много. Понеже се използват три жълтъка, за 1/2 доза, без проблем може да се сложат два жълтъка от по-малки яйца. Това няма да се отрази фатално на рецептата. Останалите продукти се намалят на половина.
Продукти за 40 бр.:
1 консерва подсладено кондензирано мляко (397 гр.)
3 жълтъка от големи яйца (размер L)
100 гр. масло
1 ч. лъж. ванилова есенция
250 гр. филирани бадеми
50 гр. фино смлени филирани бадеми
За декорация:
200 гр. млечен шоколад
100 мл. течна сметана
150 гр. филирани бадеми за овалване
В тенджерка се смесват кондензираното мляко, маслото и жълтъците. Загряват се на умерен огън. Сместа се разбърква непрекъснато. Вари се 10 минути, докато се сгъсти.
Маха се от огъня и се добавят бадемите, ванилията и фино смлените бадеми (те уплътняват допълнително сместа). Оставя се да изстине и се слага в хладилника за 40 минути.
От сместа се оформят топчета (размера е по желание, аз ги направих колкото малък орех). Слагат се в хладилника, докато се приготви шоколадовата глазура.
За глазурата се смесват сметаната и начупения на парчета шоколад. Загряват се на умерен огън, докато шоколада се разтопи и сместа стане хомогенна. Маха се от огъня и се оставя да се охлади за няколко минути.
Топчетата се потапят в шоколадовата глазура.
Овалват се от всички страни, изваждат се и се поставят върху хартия за печене.
Оставят се така за около 30 минути, докато шоколадовата глазура започне да стяга.
След това се овалват във филираните бадеми.
Съхраняват се в плътно затворена кутия в хладилник.
JUST DON'T EVER GIVE UP and DON'T EVER STOP WALKING.