Две
КОМБИНАЦИЯТА НА СЪНЯ, който не можех да си спомня и момчето, което не можеше да съм видяла, ме бе изплашила. Докато не разкарах поне единия въпрос от главата ми, за съсредоточаване върху теста по испански не можеше да става и дума. Така че позвъних на леля Лорън. Когато попаднах на гласовата й поща, казах, че ще й се обадя отново на обяд. Бях тръгнала към шкафчето на приятелката ми Кари, когато леля ми се обади.
– Живяла ли съм някога в къща с мазе? – попитах аз.
– И на теб добро утро.
– Извинявай. Сънувах един сън, който сега ме тормози. – Разказах й каквото успях да се спомня.
– А, това трябва да е било старата къща в Алънтаун. Ти беше още мъниче. Не съм изненадана, че не си спомняш.
– Мерси. Това ме...
– Тормозеше, личи ти. Трябва да е било върхът на кошмарите.
– Нещо за чудовище, живеещо в мазето. Пълно клише. Срамувам се от себе си.
– Чудовище? Какво...?
Системата за известия я прекъсна – тенекиен глас казваше „Д-р Фелоус, моля явете се на станция 3Б”.
– Това трябва да е за теб – казах аз.
– Може да почака. Всичко наред ли е, Клоуи? Звучиш странно.
– Не, просто... въображението ми днес прекалено се е развинтило. Изкарах акъла на Милош тази сутрин, помислих си, че видях някакво момче да притичва пред таксито.
– Какво?
– Нямаше момче. Поне не и извън главата ми. – видях Кари до шкафчето й и помахах. – Звънецът ще удари, така че...
– Ще те взема след училище. Чай в „Краун”
1. Тогава ще говорим.
Връзката прекъсна преди да мога да възразя. Поклатих глава и се затичах да настигна Кари.
Училище. Няма много какво да се каже за него. Хората си мислят, че училищата по изкуствата сигурно са различни - всичката тази кипяща креативна енергия, часове пълни със щастливи хлапета, дори и гот почитателите толкова близо до щастието, колкото позволяват изтерзаните им души. Мислят си, че в училищата по изкуства трябва да има по-малко напрежение и тормоз на съученици. Все пак, повечето деца там са именно онези, които биват тормозени в другите училища.
Истина е, че тези неща не са толкова зле в гимназия „А. Р. Гърни
2 ”, но събереш ли хлапета на едно място, без значение колко си приличат, се образуват фронтове. Оформят се клики. Вместо спортистчета, зубъри и никои, имаш художници, музиканти и актьори.
Като ученичка по театрално изкуство, бях натикана при актьорите, където талантът явно имаше по-малка стойност от външния вид, самоувереността и вербалните способности. Не се заглеждаха след мен и бях кръгла нула в последните две. В скалата за популярност, се класирах с идеално посредствена петица. Типът момиче, на което никой не обръща особено внимание.
Но винаги бях мечтала да бъда в училище по изкуствата, и беше толкова готино, колкото си го бях представяла. Нещо повече – баща ми бе обещал, че мога да остана докато се дипломирам, без значение колко пъти ще се местим. Това значеше, че за първи път в живота ми не бях „новото момиче”. Бях постъпила в „А. Р. Гърни” като първокурсничка, както всички други. Като най-обикновено хлапе. Най-накрая.
В онзи ден, обаче, не се чувствах нормална. Прекарах сутринта в мисли за онова момче на улицата. Имаше редица логични обяснения. Бях се загледала в кутията му за храна, така че явно съм се подвела, накъде е тичал. Трябва да е скочил в чакаща го до бордюра кола. Или да е кривнал в последната минута и да е изчезнал сред тълпата.
Това звучете напълно убедително. Тогава защо все още се притеснявах?
– Е, хайде де – каза Миранда, докато аз ровех в шкафчето си, през обедната почивка. – Ето го там. Покани го на танците. Не е толкова трудно.
– Остави я намира – каза Бет. Тя се протегна през рамото ми, грабна яркожълтата ми чанта за обяд от горния рафт и я разклати. – Не знам как можеш да не я забележиш, Клоуи. Това нещо си е на практика неоново.
– Тя се нуждае от стълба, за да види чак там – каза Кари.
Сбутах я с ханш, а тя се отдръпна назад, смеейки се.
Бет извъртя очи:
– Хайде, хора, иначе няма да можем да си намерим маса.
Минавахме покрай шкафчето на Брент, когато Миранда ме побутна с лакът:
– Покани го, Клоуи.
Тя се направи, че го прошепва. Брент погледна към нас... после бързо извърна поглед. Лицето ми пламна и прегърнах чантата за обяд към гърдите ми.
Дългата, тъмна коса на Кари докосна рамото ми.
– Той е кретен – прошепна тя. – Не му обръщай внимание.
– Не, не е кретен. Просто не ме харесва. Не е виновен.
– Ето, – каза Миранда. – аз ще го поканя от твое име.
– Не! – Сграбчих ръката й. – М-моля те.
Кръглото й лице се изкриви в отвращение:
– Боже, понякога си такова бебе. На петнайсет си, Клоуи. Трябва да поемаш инициативата в свои ръце.
– Като например да се обаждаш по телефона на някой пич, докато майка му не ти каже да го оставиш намира? – каза Кари.
Миранда само сви рамене:
– Майката на Роб го казва. Той не се е оплакал.
– Ами? Продължавай да се самоубеждаваш в това.
Това вече наистина ги разпали. Обикновено щях да се намеся, за да ги накарам да престанат, но бях все още ядосана, че Миранда ме изложи пред Брент.
Кари, Бет и аз обсъждахме момчетата, но не си падахме наистина по тях. Миранда беше... беше сменила повече гаджета, отколкото можеше да изброи. Така че когато тя започна да движи с нас, изведнъж стана изключително важно да харесваш някое момче. И без това се притеснявах, че не съм достатъчно зряла, не ми стана по-леко от факта, че тя се изхили, когато си признах, че никога не съм била на истинска среща. Така че си измислих увлечение. Брент.
Мислех си, че просто трябва да кажа, че харесвам някое момче, и това ще е достатъчно. Никакъв шанс. Миранда ме разкри – каза му, че го харесвам. Бях ужасена. Е, най-вече. Малка част от мен се надяваше, че той ще отговори „Супер. И аз харесвам Клоуи.” Никакъв шанс. Преди това, понякога разговаряхме в час по испански. Сега той седеше два реда по-далеч, сякаш изведнъж бях придобила най-гадната миризма на света.
Точно стигнахме в столовата, когато някой ме повика. Обърнах се и видях Нейт Бозян да тича към мен, с коса като червен маяк в претъпкания коридор. Той се блъсна в един от по-горния курс, извини се с усмивка и продължи насам.
– Хей – казах аз, когато наближи.
– Хей и на теб. Да не си забравила, че тази седмица Петри пренасрочи сбирката на филмовия клуб за обедната почивка? Ще обсъждаме авангардното кино. Знам, че обожаваш художествени филми.
Изимитирах, че ми се повдига.
– Тогава ще предам извиненията ти. И освен това ще кажа на Петри, че не се интересуваш от режисирането на онзи късометражен филм.
– Днес ли щяхме да го решаваме?
Нейт се заотдръпва, ходейки назад:
– Може би. Може би не. Така че ще кажа на Петри...
– Налага се да изчезвам – казах на приятелките си и побързах да го настигна.
Сбирката на филмовия клуб както винаги започна зад кулисите, където можехме да обсъждаме неща по работа и да обядваме. В салона не се допускаше храна.
Обсъдихме късометражния филм и аз бях в списъка за избор на режисьор – единственият класирал се първокурсник. После, докато всички гледаха сцени от авангардни филми, аз обмислях вариантите си за демонстративен запис. Измъкнах се преди края и се запътих към шкафчето си.
Умът ми продължаваше да щрака чак до половината път. После коремът отново ме заболя, напомняйки ми, че бях така развълнувана, че са ме класирали, че бях забравила да ям.
Бях забравила чантата с обяда си зад кулисите. Погледнах часовника си. Десет минути до началото на часовете. Можех да успея.
Клубът по филми беше приключил. Който последен бе напуснал салона, беше изгасил осветлението, а нямах идея как да го включа, особено след като за да намеря ключа, трябваше да мога да го видя. Ключове за лампи, светещи в тъмното. Ето как щях да финансирам първия си филм. Разбира се, щеше да се наложи някой да ги произведе. Както повечето режисьори, аз бях повече човек на идеите.
Запровирах се покрай седалките, на два пъти удряйки краката си. Най-накрая очите ми се пригодиха към слабата светлина на аварийното осветление
3 и открих стълбите, водещи зад кулисите. После стана по-трудно.
Кулисите продължаваха в малки, отделени със завеси помещения, за склад и импровизирани гримьорни. Имаше осветление, но винаги някой друг го бе включвал. След като опипах най-близката стена и не открих ключ, се отказах. Слабото сияние на още аварийно осветление ми стигаше, колкото да виждам силуети. Достатъчно ми беше.
И все пак беше доста тъмно. Аз се страхувам от тъмното. Бях имала неприятни случки като дете – въображаеми приятели, които обитаваха мрачни места и ме плашеха. Знам, че звучи странно. Другите деца си измисляха другарчета – аз си фантазирах чудовища.
Миризмата на блажна боя ми подсказа, че съм в гардеробната, но мирисът, примесен с невъзможния да сбъркаш аромат на нафталин и стари костюми, не ме успокои както обикновено.
Още три стъпки и наистина изпищях, когато около мен се оплете плат. Бях се омотала в някоя от завесите. Страхотно. Колко ли високо бях изкрещяла? Наистина се надявах тези стени да са звукоизолиращи.
Прокарах длан по грубия полиестер, докато открих края и дръпнах завесите. Можех да различа масата от обяд. Отгоре имаше нещо жълто. Чантата ми?
Импровизираната зала сякаш се простираше пред мен, губейки се в тъмнината. Беше заради перспективата – от двете страни завесите сочеха навътре, така че залата се стесняваше. Интересна илюзия, особено за трилър. Трябваше да го запомня.
Да мисля за коридора като за декор за филм, успокои нервите ми. Рамкирах кадъра, пружинирането на стъпките ми добавяше нестабилност, която би направила сцената по-непосредствена, поставяйки зрителя на мястото на нашия протагонист – глупавото момиче, приближаващо се към странния шум.
Нещо изтрополи. Стреснах се, обувките ми изскърцаха и звукът ме накара да подскоча още по-високо. Потрих настръхналите си ръце и се опитах да се изсмея. Добре, сама казах странен шум, нали? Пуснете, моля, звуковите ефекти.
Още един звук. Прошумоляване. Значи имахме плъхове в страховития ни коридор, така ли? Колко клиширано. Време е да изключа препускащото си въображение и да се съсредоточа. Да режисирам сцената.
Нашият протагонист вижда нещо в края на коридора. Смътна фигура...
О, я стига. Що за евтините страхотии. Дай нещо оригинално... мистериозно...
Втори дубъл.
Какво вижда тя? Детска чанта за обяд, яркожълта и нова – не на място в тази стара, прокълната къща.
Продължавай да снимаш. Не трябва да оставям съзнанието си да блуждае...
Стенание проехтя в тихите стаи, после секна, преминавайки в мокро подсмърчане.
Плач. Така. От филма ми. Протагонистът вижда детска чанта за обяд, после чува зловещи ридания. Нещо помръдна в края на залата. Тъмна фигура...
Хвърлих се напред, бързайки към чантата ми. Грабнах я и избягах.
.....................................
1 Crowne Plaza – Международна хотелска верига. – бел. пр.
2 A. R. Gurney - Albert Ramsdell Gurney, Jr (1930-) – Американски писател и драматург, роден в гр. Бъфало, щат Ню Йорк. Известен с творбите си „Любовни писма”, „Трапезарията”. – бел. пр.
3 Става дума за специфичното осветление в театралните и кино салони, маркиращо изходи и т.н. – бел. пр.
превод: Зорница Цветкова