Естествено зависи за каво точно става въпрос - за работа/училище/университет или за удоволствие, като при категория удоволствия при мен важи правилото: Колкото повече, толкова повече! (нека удоволствие не се асоциира с оргии. Благодаря!
)
По отношение на работа/училище/университет аз също съм от хората, които харесват да са соло. Сама да нося отговорност, не да се нагърбвам с нечия чужда, сама да свърша проекта както аз си реша и както аз си предствавям и сама да обера лаврите накрая (да егоистично е, но не може да отречете, че всеки го иска). Другата проста причина, поради която харесвам да действам сама е, че съм голям инат, винаги държа да става на моето и някак си все успявам да си отворя устата там, където не трябва (мисля че форума е пълен с примери, някой ако се съмнява). И често пъти не съм единствената в дадения екип и се получават търкания, караници и всеки се стреми да вземе превес. Получава се излишно напрежение, което пречи на работния процес, което автоматично води до грешки.
Но това да харесвам да работя сама не означава, че действително работя сама. Понякога работата в екип ти дава много повече, отколкото осъзнаваш - на теб, на проекта, на взаимоотношенията ви. Шанса за грешки е много по-малък, след като едно нещо минава през няколко чифта очи, постоянно се вливат нови и свежи идеи, риска да направите нещо оригинално е
огромен, винаги имаш някой, който да ти пази гърба при нужда. Например, в кафето, което работих дълго време, почти постоянно се карахме и си мрънкахме, но станеше ли дума за грешка по време на работа - още трима човека ти помагат да прикриеш глупостта, но ако се стигне до шефа, те са там до теб и се опитват да оправдаят постъпката ти, а ако не - то поне да се разпредели наказанието по равно, защото...ъм... сме
екип. В екип всеки за себе си няма - Един за всеки и всички за един. Е, разбира се, много зависи от хората, от типа работа, който се извършва, личните взаимоотношения и много, много други фактори.
А забелязвали ли сте, че във всяка обява за работа пише в описания и изискванията цитирам: "готовност за работа в екип", "ТЪРСИМ ДА НАЗНАЧИМ КОМУНИКАТИВНИ ХОРА ЗА РАБОТА В ЕКИП"," **** търси мотивиран и позитивен човек за работа в малък, сплотен екип","да умеят да работят в екип". Какво ви говори това? Вълците единаци имат много по-ограничени възможности, ако държат на принципа си. Дрругия вариант е просто да се примирят и да работят в екип.